Je paard in beweging houden in Coronatijden: is je weide “virusproof”?

Laten we eerlijk zijn: na een herfst en winter vol regen, verschillende stormen en grijs weer het algemeen, was iedereen helemaal klaar voor het begin van de lente. Helaas stak het Coronavirus hier een stokje voor. De eerste buitenconcours op de planning maakten plaats voor het leven in quarantaine.

Gisteren kondigde de Belgische overheid in een nieuwe maatregel aan dat recreatief paardrijden helemaal verboden wordt. Concreet betekent dit dat buitenritten verboden zijn en dat ook veel maneges en pensionstallen (voorlopig) de deuren sluiten. Het gevolg hiervan is dat verschillende paarden een groot deel van hun tijd nu op weide zullen doorbrengen om toch enige vorm van beweging te krijgen. Maar, is jouw weide hier al helemaal klaar voor? Hieronder een kleine checklist.

  • Er liggen geen takken of andere voorwerpen meer in de weide

Het stormachtige weer van de voorbije maanden kan ervoor gezorgd hebben dat er verschillende takken of andere voorwerpen in de weides gewaaid zijn. Wandel zelf eens door de wei en ga na of er geen voorwerpen of takken meer liggen waaraan je paard zich zou kunnen verwonden.

  • Controle op onkruid of giftige planten

Ga na of er geen onkruid of giftige planten (oa. jakobskruiskruid en vingerhoedskruid) meer in de wei groeien. Als er voldoende gras in de weide staat, zullen paarden normaal gezien niet van dit onkruid of deze giftige planten eten maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen.

  • Is de omheining nog in orde?

Als je paard op weide staat, is het uiteraard belangrijk dat de omheining in orde is. Controleer of de omheining nog overal intact is en of er eventueel palen los staan of planken uitsteken waaraan je paard zich zou kunnen verwonden. Als je omheining aan vervanging toe is, kan je hier wat meer informatie over onze omheiningen terugvinden. We helpen je graag verder om een geschikte oplossing te zoeken.

  • Laat je paard langzaam aan de weidegang wennen

Iedere paardenliefhebber weet dat onze dieren een vrij complex en gevoelig spijsverteringssysteem hebben. Hoe groot de verleiding nu ook is om onze paarden de hele dag op weide te zetten, dit is niet aan te raden als je paard dit niet gewoon is. Een paard dat heel de winter op stal heeft gestaan, kan je best aan de weidegang “laten wennen” door hem eerst een half uurtje per dag op de weide te zetten en zo geleidelijk op te bouwen.

Met deze tips in het achterhoofd, kan je paard veilig de wei op en krijgt hij in Coronatijden toch de nodige beweging. Op die manier kan hij alsnog helemaal uitgerust en in goede conditie aan het buitenseizoen beginnen.