Kies je best voor een houten of een elektrische omheining? Ons advies!

Het aanbod aan omheiningen heeft de laatste jaren een exponentiële groei gekend onder invloed van de professionalisering van de sport. Maar kies je best voor een elektrische of een houten omheining? Wij geven advies.

Veel paardeneigenaars zien door het aanbod aan omheiningen het spreekwoordelijke bos niet meer. Een eerste keuze die zich opdringt is die tussen een houten en elektrische omheining. Er wordt nog vaak voor een elektrische omheining gekozen omdat deze goedkoper is, maar dat is niet altijd de beste oplossing.

In de eerste plaats is het risico op ontsnapping uit een weide met een elektrische omheining sowieso groter dan uit eentje met een houten weide. Een elektrische omheining is minder zichtbaar waardoor je paard sneller de neiging zal hebben om te ontsnappen. Hierdoor vergroot het kans op verwondingen bij je paard, zeker als de draden los hangen. Bovendien zal een paard in paniek sneller de neiging hebben om te stoppen voor een houten omheining dan voor een elektrische, wat de veiligheid van je paard ten goede komt.

Daarnaast is een elektrische omheining niet altijd even betrouwbaar. Het gebeurt vaak dat er geen stroom op de draden staat, waardoor bovengenoemd risico op ontsnapping toeneemt. Paarden vinden deze pijnpunten meestal snel. Dit kan bij een houten omheining niet gebeuren.

Ten slotte vraag een houten omheining veel minder onderhoud dan een elektrische. Een houten omheining is veel duurzamer en zal dus langer meegaan. Een laatste voordeel is dat dit type omheining beter bestand is tegen vandalisme en eventuele diefstal. Het is voor mensen met slechte bedoelingen makkelijk om een elektrische omheining te omzeilen of vandaliseren, een houten omheining biedt veel meer weerstand.

Toch kan elektriciteit ook in een houten omheining gebruikt worden en dat is wat ons betreft de ideale oplossing. Door elektriciteit met hout te combineren, zullen paarden minder de neiging hebben om aan de balken te knabbelen of om tegen het hout aan te schuren. Een elektrische draad of een lint op een bepaalde hoogte blijkt al genoeg om paarden tegen te houden.

Ontdek onze mogelijkheden & omheiningen