Veulens die meer op weide staan, hebben minder blessures op latere leeftijd

Veulenseizoen, ons favoriete seizoen van het jaar. Elke paardenliefhebber wordt vrolijk van enkele pasgeboren veulens in de weide en dat is ook voor ons niet anders. Uit onderzoek blijkt nu ook dat veulens die op jonge leeftijd vaak op weide staan, op latere leeftijd minder kans hebben op blessures. Hoe dat komt? Wij zochten het voor je uit!

Het is erg belangrijk dat een veulen vrij kan bewegen, aangezien het geboren is met een niet-functioneel aangepast beengewricht. De aanpassing van het kraakbeen (dat bij het gewricht zit) gebeurt enkel en alleen door bewegen. Door meer beweging wordt de functionele aanpassing van het kraakbeen alleen maar beter. Er komen meer vezels in het kraakbeen bij veulens die meer beweging krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat veulens die bestemd zijn voor de sport de minste kans lopen op peesblessures wanneer zij tijdens hun eerste levensmaanden 24 uur per dag in de wei lopen. Belangrijke opmerking hierbij is wel dat de merrie en het veulen over een droge en beschutte plaats moeten kunnen beschikken. Daarnaast zal het veulen ook zijn motoriek ontwikkelen als hij vrij in de weide kan spelen en bewegen. Hoe meer ze op jonge leeftijd bewegen, hoe beter de pezen van het veulen ontwikkelen.

Als het weer het toelaat, kan je het veulen dus best zo snel mogelijk op weide zetten eenmaal het geboren is. Het zal zijn latere sportcarrière zeker ten goede komen!