Hoe je weide perfect onderhouden? - DM.Equine

Hoe je weide perfect onderhouden?

Heb je ook vaak last van kale plekken of veel onkruid op je paardenweides? Wist je dat DM.equine meer is dan enkel een professionele piste aanlegger of omheining plaatser? Met ons ervaren team zorgen we ook voor een optimaal graslandbeheer!

Voor een gezonde paardenwei is het belangrijk dat deze regelmatig onderhouden wordt met graszaad en de juiste bemesting. Gebruik de volgende tips en adviezen voor een optimale paardenwei.

1. Inzaaien / doorzaaien van de paardenweide

Probeer eenmaal in de 10-15 jaar de wei opnieuw in te zaaien of op zijn minst door te zaaien. Bij het opnieuw inzaaien, wordt de grasmat doodgespoten en meestal na een reparatiebemesting opnieuw ingezaaid. De reparatiebemesting is enorm belangrijk. Het is verstandig om eerst je bodem te laten analyseren, zodat je weet wat de toestand van de verschillende meststoffen is.

Gebruik voor het inzaaien graszaad dat bestemd is voor een paardenweide en geen graszaad voor een koeienweide. Ook doorzaaien is een optie. Bij het doorzaaien wordt in de bestaande grasmat het graszaad ingebracht. Het beste moment om in te zaaien of door te zaaien is in het najaar of eventueel het vroege voorjaar. De zomermaanden zijn minder geschikt.

2. Graszaad voor de paardenweide

In België wordt meestal BG11 gebruikt, een graszaadmengsel voor rundveeweides. Deze “normale” graszaadmengsels hebben een hoog aandeel Engels raaigras dat erg hard groeit (productiegras) en volledig is afgestemd op de behoeftes van rundvee (o.a. zeer hoge gehaltes aan suiker, energie en eiwit). Met dit soort grassen kunnen koeien uitstekend melk produceren. Voor paarden is dit mengsel echter minder geschikt, aangezien voor paarden beter grassen ingezet kunnen worden die wat structuurrijker en wat suikerarmer zijn.

Daarnaast moet in een paardenweide een grasmengsel staan dat een extreem sterke zode vormt en bestand is tegen de wijze waarop paarden weiden (zeer kort het gras afgrazen). Koeien snijden gras af met de tong. Paarden millimeteren het gras met hun tanden. Gras begint weer te groeien vanuit het groeipuntje, daar waar de blaadjes uit de stengel komen. Als het groeipuntje opgegeten is, komt het gras moeilijk weer op gang. Een goed paardenmengsel bevat dan ook gras met een heel laag groeipunt (dicht bij de grond), zodat het gras na consumptie weer snel kan aangroeien.

3. Afwisselend weiden en maaien

Voor het behoud van een goede weide is het advies om de weide niet alleen maar te laten beweiden door paarden. Het beste is om het weiden af te wisselen met maaien. Je zult zien dat het af en toe maaien een zeer positief effect heeft op het behoud van de wei!

4. Paardenmest uit de weide halen

Iedere paardenhouder weet het wel, maar lang niet overal gebeurt het altijd: de paardenmest moet eigenlijk de wei uit. Dit is vooral belangrijk in verband met wormbesmetting, maar ook om het ontstaan van “bossen” te voorkomen is het beter voor de wei om de paardenmest regelmatig weg te halen. 

Graslandbeheer in het kort: zo onderhoud je de paardenweide

  • Graslandvernieuwing: inzaaien of doorzaaien eenmaal in de 10-15 jaar.
  • Als je opniew gras gaat inzaaien, neem dan van tevoren een bodemmonster om de bemestingstoestand van de bodem te controleren en eventueel te corrigeren, voordat het gras de grond in gaat.
  • Gebruik een graszaadmengsel dat geschikt is voor paarden.
  • Probeer het weiden af te wisselen met maaien.
  • Verwijder paardenmest uit de wei.
  • Dierlijke mest is uitstekende meststof voor de paardenweide. Maar beperk de gift aan dierlijke mest wel.
  • Gebruik bij voorkeur een meststof voor de paardenweide waarbij de stikstof langzaam vrijkomt en de suiker en eiwitgehaltes in het gras wat lager blijven.
  • Elementen als magnesium en natrium moeten in een paardenweide extra aandacht krijgen.
  • Om de pH-waarde op peil te houden, is het strooien van kalk in het najaar aan te bevelen.

Deze website maakt gebruik van Cookies om uw ervaring te verbeteren. Cookie & Privacy Policy