Graslandbeheer Activiteiten - DM.Equine

Grasgra
Gras

What we do

Inzaaien van het weiland

Het inzaaien van een paardenweide is aandachtspunt nummer één. Een tijdrovende activiteit die een uitstekende weide levert. Bij DM.Equine hebben we het juiste materiaal om een degelijke paardenweide in te zaaien. 

We besteden daarbij ook de nodige aandacht aan het gebruik van het juiste type graszaad. 

 

De ideale periode voor het inzaaien van een weiland is meestal het voorjaar of vroege najaar. In deze periodes is er vaak een natuurlijke vochtigheid die garant staat voor een optimale ontkieming van het gras. 

 

Na het inzaaien kan de weide twee maand niet benut worden. Het gras dient daarna minimaal één maal gemaaid te worden voor beweiding. De eerste maaibeurt gebeurt wanneer het gras ongeveer 15cm lang is.

Het onderhoud van een paardenweide is essentieel om een weide gezond en sterk te houden. Een paardenweide met een sterke zode verkleint het risico op blessures en ziektes, zoals bv. zandkoliek.

Daarom is het ook van belang de weides optimaal te doorzaaien en beluchten.

Doorzaaien

Doorzaaien is een effectieve methode om een weide te onderhouden. De beste periodes voor het doorzaaien van het weiland zijn het voor-en najaar.

Door regelmatig het weiland te doorzaaien voorkom je de aanwezigheid van kale en dorre plekken.

Het grote voordeel is dat bij het doorzaaien de weide sneller kan benut worden. Belangrijk is wel dat vooraleer te starten met het doorzaaien de weide onkruid vrij gemaakt is.

Verder dient u het gras kort te maaien. Nadien wordt de toplaag los gemaakt en het graszaad via onze doorzaaimachine tot op de bodem gebracht.

Beluchten

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras kan u het best bekomen door de weide regelmatig te beluchten. Dit proces laat toe de wortels van de grassprieten te versterken. Het beluchten bevorderd de opname van water en voedingsstoffen.


DM.Equine maakt gebruik van een uiterst moderne machine die de graszode belucht en decompacteerd tot een diepte van 30cm.

Het grootste voordeel van het beluchten is het ontdoen van mos, bruin gras en uitdunnen van het weiland en/of gazon. 

Nuttig om weten is dat een nieuw ingezaaid weiland het best tijdens de eerste jaren regelmatig belucht wordt. Dit om de graslaag te versterken en de wortelgroei te bevorderen.

 

De voordelen op een rij:

  • Betere waterdrainage
  • Betere bodemvruchtbaarheid
  • Sterkere/gezonde grasmat
  • Betere grasopbrengst
ALGEMEEN

Heraanleg paardenweide(s)

Van oud naar nieuw

Bij verouderde grasmatten is het aangeraden het weiland opnieuw aan te leggen. Via een overtopfrees in combinatie met  een zaaimachine wordt de nieuwe grasmat gezaaid en is het doorzaaien al mogelijk na 2 à 3 weken.

De heraanleg kan ook de basis vormen voor de omvorming van een akkerland naar definitief weiland. Het land wordt dan geploegd zodat er volledig losse grond bekomen wordt. 

Perfecte Timing

No Data Found

Deze website maakt gebruik van Cookies om uw ervaring te verbeteren. Cookie & Privacy Policy