Houd je paarden én weides gezond: welkom winter paddock! - DM.Equine

Houd je paarden én weides gezond: welkom winter paddock!

Houd je paarden én weides gezond: welkom winter paddock! Een winterpaddock is ideaal voor de mentale gezondheid van je paard.

De herfst en winter komen er weer aan. Traditioneel brengen paarden tijdens deze seizoenen minder of zelfs geen tijd meer door op weide. Met een winter paddock kan daar echter verandering in komen. Bovendien is een winter paddock niet enkel perfect om de mentale gezondheid van je paarden op peil te houden, ook de conditie van je weide zal er ongetwijfeld op vooruit gaan! 

Elke paardeneigenaar weet dat weidebeheer één van de belangrijkste aspecten van het houden van paarden is. Je moet er immers voor zorgen dat je paarden én genoeg tijd op weide doorbrengen én dat je weide voldoende voedingsstoffen blijft aanbieden. Daarvoor is een winter paddock de ideale oplossing. In de winter is het van cruciaal belang om je paarden weg te houden van verzadigde, door regen doordrenkte of bevroren bodem, als je volgende zomer überhaupt nog een weide wil hebben waar je je paarden kan laten grazen. Doorwerkte gronden of slapende (bevroren) planten kunnen het voortduren grazen en vertrappen tijdens de wintermaanden niet overleven. Paarden vragen veel van je bodem; het stampen van hoeven verdicht te bodem, waardoor plantenwortels verstikken. Wanneer de grond nat is, werken paardenhoeven als een soort van plunjers die de fijne deeltjes van de bovengrond losmaken waarop ze door de regen worden weggespoeld. Deze problemen worden met je winter paddock verholpen: je paarden spenderen hun ‘buitentijd’ in deze paddock zodat je weides niet overbegraasd raken en tijdens de zomer weer helemaal ‘fit to be grazed’ zijn. 

Al helemaal overtuigd? Hieronder enkele tips om de beste locatie voor je winter paddock te vinden én om hem helemaal in te richten! 

– Plaats de paddock op hoger gelegen grond, niet in de buurt van beken, moerassen of andere water artijen, noch van oppervlaktewaterstromen.

– Voor een efficiënt gebruik moet uw winterpaddock in de buurt zijn van uw stal, hooiopslag en mestcompost, zodat u gemakkelijk voor uw paard kunt zorgen en het gebied kunt onderhouden.

– Een goede optie is om één paddock per paard te hebben, opgezet als een uitloop van elke stal of schuilstal. Dit geeft het paard vrije toegang tot een schone, droge, gemakkelijke plaats om te eten.

– De grootte van de paddock kan variëren van een ruime boxbox van 1,5 bij 1,5 meter, tot een lange, smalle omheining waar het paard kan rennen of spelen in zijn paddock. Daarvoor zou je iets van 20 of 30 voet breed en 100 voet lang kunnen gebruiken.

– De hoeveelheid land die je beschikbaar hebt, het aantal paarden, hun leeftijd, temperament en de hoeveelheid regelmatige beweging die ze krijgen, spelen allemaal een rol bij het bepalen van de grootte van je winterpaddock.

– Raap de mest om de één tot drie dagen op om de hoeveelheid parasieten bij je paard te helpen verminderen, evenals vliegen, insecten en modder.

– Installeer regengoten en -putten op alle daken rond uw winterweide. Hierdoor wordt schoon regenwater weggeleid van de stal van uw paard, waardoor modder wordt voorkomen. Het voorkomt ook dat mest en urine uit de paddock in het oppervlaktewater worden gespoeld. Leid schoon regenwater om naar een greppel, regenton of ongestoord deel van uw weide of bos.

– Kies een zo veilig mogelijke omheining voor uw winterweide. Welk type omheining u ook kiest, u kunt deze eventueel versterken met een soort elektrische tape of hete draad als een psychologische barrière.

– Zorg ervoor dat de hoeken van gebouwen veilig zijn en dat er geen uitstekende voorwerpen zijn waaraan een paard zich zou kunnen bezeren, zoals uiteinden van bouten, spijkers, planken, of de toppen van metalen T-palen. Kijk uit voor de hoeken van daken en de onderkanten van metalen gebouwen. Er mogen geen draden of snoeren in de tuin hangen en er mag absoluut geen rommel, afval of machines in de paddock liggen.

– Ook al kunnen je paarden bewegen in hun winter paddocks, ze hebben nog steeds regelmatig beweging nodig. Plan en onderhoud een regelmatig trainingsprogramma voor je paarden.

  • Door een winter paddock te gebruiken, creëer je een gezondere weide. Een gezondere weide betekent een hogere weideproductiviteit en minder geld voor bijvoedering. Een gezonde weide heeft als bijkomend voordeel dat uw paarden gelukkiger en gezonder zijn, het is mooier voor u en uw buren en het milieu is schoner voor iedereen.

Contacteer ons vrijblijvend voor professioneel advies!

tekst © equnews

Deze website maakt gebruik van Cookies om uw ervaring te verbeteren. Cookie & Privacy Policy