De paarden terug op de weide ... dit is het stappenplan - DM.Equine

De paarden terug op de weide … dit is het stappenplan

Het wordt droger en zonniger, de wei staat vol sappig jong sappig gras… Tijd om de paarden weer vaker en langer buiten te zetten! Hoe pak je dat aan?

Giftige planten

Controleer je wei voor de zekerheid op giftige planten zoals jacobskruiskruid, vingerhoedskruid, taxus en spruiten van de esdoorn.

Opbouwen

Paarden zijn planteneters met een lang en gecompliceerd maag-darmkanaal. Ze zijn daardoor gevoelig voor rantsoenwisselingen en daarom is het belangrijk om veranderingen voorzichtig in te voeren. Laat paarden langzaam wennen aan de wei om diarree, koliek en hoefbevangenheid te voorkomen. 

Geef op stal eerst hooi en begin met een uurtje weidegang per dag. Bouw dat rustig op, bijvoorbeeld met een kwartier of half uur per dag. Stripbegrazen is ook een optie. De wei wordt dan met een draadje afgezet zodat de paarden niet teveel vers gras tegelijk binnen krijgen. De draad verzet je dan iedere dag een stukje. Zorg bovendien voor een stevige en VEILIGE omheining

Fructaan

In koude nachten in het voorjaar ligt de stofwisseling van het gras deels stil. Komt die weer op gang, dan wordt er fructaan (suiker) geproduceerd. Paarden kunnen niet goed tegen teveel fructaan. Zo is uit onderzoek gebleken dat er een verband is tussen hoog fructaangehalte in gras en hoefbevangenheid. 

Hoeveel fructaan er in het gras zit hangt af van bijvoorbeeld de temperatuur, de lichtintensiteit, het type gras en de bemesting. Er is een online fructaan-index die een indicatie geeft van de mogelijke hoeveelheid fructaan in het gras. De voorspelling wordt gemaakt aan de hand van de temperatuur en de hoeveelheid zonneschijn. Hierbij wordt géén rekening gehouden met factoren als het soort gras, de beschikbaarheid van voedingsstoffen en water, maar het geeft je wel een idee over het risico op een hoog fructaangehalte.

Op gewicht blijven

Het is altijd belangrijk om in de gaten te houden of je paard niet te dik of te dun wordt. Een sober ras als een Fries, IJslander of Shetlander wordt al snel te dik in een matig goede wei, terwijl een sportpaard soms juist niet genoeg energie kan opnemen. Als paarden voor hun voedsel volledig afhankelijk zijn van de wei, hebben ze, afhankelijk van de omstandigheden, 0,4 tot 0,8 hectare per volwassen paard nodig.

Drinkwater

Zorg voor voldoende drinkwater. Een automatische drinkbak in de wei is het mooiste, maar een veilige drinkbak voldoet ook. Controleer dagelijks of er voldoende water is en ververs het water minimaal 2x per week. Een oude badkuip als drinkbak is niet geschikt: een grote hoeveelheid stilstaand water is een broedplaats voor muggen.

Schuilen

Insecten en felle zon zijn vervelender voor paarden dan regen. Het is daarom altijd fijn als er in de wei een schuilmogelijkheid is of als er langs de wei bomen of struiken staan voor beschutting. Verder is het belangrijk dat alle paarden, zeker als ze 24 uur per dag buiten zijn, droog kunnen liggen. Wist je dat we met DM.Equine ook degelijke en stevige schuilstallen voorzien?

Insecten

Is je paard of pony gevoelig voor staart- en maneneczeem, leg dan zo snel mogelijk een insectendeken op. Gaan ze eenmaal schuren, dan ben je al te laat.

bron: De Hoefslag

Deze website maakt gebruik van Cookies om uw ervaring te verbeteren. Cookie & Privacy Policy