Goed weidebeheer voorkomt onder- of overgewicht bij paarden! - DM.Equine

Goed weidebeheer voorkomt onder- of overgewicht bij paarden!

Het gewicht van een paard of pony speelt in veel situaties een rol. Een dierenarts kan bijvoorbeeld aan de hand van het juiste gewicht de benodigde medicijnen beter doseren. Denk hierbij aan ontworming van paarden en pony’s, het afstemmen van het dieet en bijvoorbeeld een paardentransport.

Oorzaken van ondergewicht en overgewicht

Over- of ondergewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard. Zo loopt een te zwaar paard bijvoorbeeld meer risico op hoefbevangenheid of insulineresistentie. Voor het beoordelen van de conditie van het paard, kun je gebruik maken van een bodyscore formulier. 

Te dikke paarden 

Zij hebben de wervelkolom dieper liggen dan het vet, spieren zijn lastig te herkennen en ook de wervelkolom, het heupbeen en de ribben zijn lastig tot niet te zien bij het paard. De croupe (deel van de achterhand) is vlakker en het paard heeft een ronde halslijn door veel vet. 

Magere paarden 

Zij zijn te herkennen aan het minimaal aanwezige spierweefsel. De croupe, hals en rug zijn ingevallen en er is geen sprake van vetbedekking. Heupbeen, ribben en wervelkolom zijn scherp getekend. De wervelkolom is het hoogste punt als het paard aan de achterkant wordt bekeken. 

Oorzaken voor een te dik paard zijn onder andere:

 • Foutief dieet Het overmatig voeren, al dan niet in verhouding tot de activiteiten van het paard.
 • Te weinig inspanning Indien het paard veel krachtvoer krijgt en daarbij te weinig beweegt.
 • Bouw en aanleg Het ene paardenras heeft meer aanleg om dik te worden dan het andere.
 • Gewenning Als de verzorger zelf gewend is geraakt aan dikke paarden, waardoor de hij of zij het probleem niet meer ziet. Houdt bij het verzorgen van paarden rekening met met de oorsprong van het paard.
 • Leefomgeving Paarden krijgen tegenwoordig over het algemeen minder en andere beweging dan in de tijd dat zij nog geen gebruiksdieren waren. Er is daarnaast een groot verschil met de huidige kwaliteit van gras, hooi en kuil.
 • Energieverbruik Paarden hoeven tegenwoordig minder moeite te doen om zichzelf warm te houden. Warm houden kost veel energie, maar met een warme stal en een deken verbruikt het paard natuurlijk minder energie.

Enkele oorzaken voor ondergewicht:

 • Foutief dieet Denk aan te weinig voeren in verhouding met de activiteiten van het paard of aan voeding van slechte kwaliteit.
 • Ziekte  Wanneer het paard een ziekte onder de leden heeft, zal het lichaam constant proberen zich te herstellen. Dit vergt veel energie en verstoort daarbij mogelijk de gezonde spijsvertering.
 • Gebitsproblemen Door gebitsproblemen kan bijvoorbeeld het voer niet goed vermaalt worden. Het paard neemt hierdoor mogelijk niet genoeg vitaminen en mineralen tot zich, wat weer kan leiden tot maag- en darmproblemen die het afweersysteem belasten.
 • Wormen of parasietenWorminfecties en parasitaire infecties kunnen verschillende problemen veroorzaken. Het paard krijgt een verminderde weerstand, eerder last van diarree of verkoudheid, verminderde prestaties en vermagert.
 • Te grote dagelijkse inspanning Als het paard meer energie verbruikt dan dat hij binnenkrijgt via de voeding, zal het paard afvallen.
 • Het paard is jong en nog in de groei Door het groeiproces van het jonge paard kan er een verhoogde behoefte ontstaan aan voeding. Wanneer het dieet hier niet op afgesteld wordt, zal het paard mogelijk kunnen vermageren.
 • Merries in lactatieperiode De merrie zal afvallen omdat er in deze periode veel energie naar het (oudere)veulen gaat.

bron: dehoefslag

Deze website maakt gebruik van Cookies om uw ervaring te verbeteren. Cookie & Privacy Policy